Felszentelték a Wesley-szobrot

A Wesley-fivérekről készült szobromat 2017. október 29-én, Budapesten szentelték fel a Názáreti Egyház és a Metodista Egyház vezetői.

A metodista mozgalom két alapítójáról, John és Charles Wesleyről készítendő szoborra kaptam megrendelést egy-másfél éve. A szobor 2017 őszére elkészült és felállíttatott, mely így hazánk jelenleg (2017) harmadik Wesley-portré-, első teljes alakos John Wesley-, ugyanakkor első Charles Wesley-szobra. Az alkotás a reformáció 500-ik évfordulója alkalmából került a Názáreti Egyház budapesti, Egressy úti központjába.

A Názáreti Egyház központjában a Wesley-szobor felszentelési istentisztelete után

A Wesley-fivérek

A szimbólumokban gazdag, több mint 1 méter magas féldombormű a két egyházatya eltérő lelki alkatát és útját hivatott bemutatni: az aszketikus író-prédikátor és a földi örömöket nem megvető énekes-prédikátor megszentelődését és szellemi hagyatékát. John Wesley egyszer azt mondta, hogy “parókiám az egész világ”; ezért tettem a nyeregbe a templomot. Másrészt azért, mert a vándorprédikátorok folyton lovon ültek, nyeregben olvastak és írtak, ám ezen az ábrázoláson a Wesley-fivérek már átadták helyüket a hagyatékukból születő egyháznak, remélve, hogy a nyomukban született közösséget ugyanoda kalauzolja el a ló, ahová őket is. Mert ugyan a vallásalapítókat egyébként is minden időben valamilyen szent hátas állatra ültetve ábrázolták, a keresztények mégis azt vallják, az egyház Krisztus teste, így az egyházzal maga a lovon ülő Krisztus is ábrázolásra került.

Készül a Wesley-szobor negatívja

Készül a Wesley-szobor negatívja


Written by Tulipán Tamás

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.