Tulipán Tamás: Levedi fővajda

Mikor ismerőseim meglátják ezt a festményemet és megtudják, hogy “Levedi fővajdát” ábrázolja, az az első kérdésük, hogy “az ki?”. Pedig az okosok szerint ő az első név szerint is ismert magyar ember.

Levedi egy 9. századi magyar fővajda volt. Legalábbis vajdának fordították (a görögből), ellenben Obrusánszky megállapítja, hogy a tisztség eredeti neve a “bojla” lehetett. Annyi biztos, hogy Szkítiában (dél-orosz sztyeppe) élő eleink szövetségi rendszerében a népek/hadak politikai vezetőit bojlának/vajdának hívták, akik bár egyenrangúak voltak, választottak maguk közül egy “első bojlát”, aki a diplomáciában az egész szövetséget képviselte. Ez az első vajda/bojla volt egy időben Levedi.

Tulipán Tamás: Levedi fővajda (2018)

Tulipán Tamás: Levedi fővajda (2018)

Padányi Viktor szerint a Levedi név a kaukázusi “lebed” tisztségnévből ered, amely egy külső tartomány (határőrtartomány) kormányzóját jelölte. Ezt megtámogatja, hogy ekkoriban eleinket még nem magyarnak, hanem a “szavorti aszfalinak” nevezték, akik talán csak egy külső határőrtartományát alkothatták valamely kaukázusi hun államnak (Németi Kálmán szerint a szavorti a fekete hunok kaukázusi neve volt, mivel örmény jelentése: “fekete fiúk”). De ennyi elég ebből…

Az olajfestmény valamivel több mint 1 méter magas, irányára 200 ezer forint. A kép egy remélt sorozat első tagja, ennek megfelelően van ellátva szimbólumokkal. A háttérben például a gyermekkorú Árpád és szülei láthatóak.


2 comments for “Tulipán Tamás: Levedi fővajda

 1. Megy Elek
  2018. május 12. at 00:32

  Tisztelt Grémium,
  a szavortoi aszfaloi kifejezés nem fekete jelenrésű, hanem fehér.
  A szabartoi aszfaloi jelentésében, ugyanis az „aszfaloi” nem feketét jelent, ahogy az MTA állítja, hanem éppen fehéren, a perzsa „aszaféd” szóból származik.

  • 2018. május 12. at 01:02

   Kedves Elek!
   Nagyon köszönöm az értékes hozzászólást!
   Lehet tudni, hogy ez a perzsa megoldás kinek a kutatása?
   Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.