Tulipán Tamás: Levedi vajda

Mikor ismerőseim meglátják ezt a festményemet és megtudják, hogy a címe “Levedi vajda”, az az első kérdésük, hogy “az ki?”. Pedig a történelem könyv szerint ő az első név szerint is ismert magyar ember.

“Levedi” egy 9. századi magyar fővajda volna. Azért csak “volna”, mert a történészeknek bőven akad vele gondjuk. Egyrészt Hölbling Tamás szerint az eredeti szövegben valójában “a levedi vajda” szerepel. Tehát nem a személy neve Levedi, hanem a tartományé, melynek vajdája lett (mint pl. “erdélyi vajda”). A Hölbling-elmélet szerint az általam ábrázolt úr valódi személyneve az Ed vagy az Edömén lehetett, és a kazárokkal szövetségben élő, keletre szakadt hungárusok (Csaba magyarjai, savorti asfali) legelőkelőbb vajdája lett volna. Ezzel a néppel kötöttek volna vérszövetséget az északkeletről érkező türk magyarok.

Fényképről festmény 20 ezer forinttól

Aztán a “vajda” méltósággal is akad gond. Obrusánszky Borbála szerint ugyanis a tisztség eredeti neve a “bojla” lehetett. Annyi biztos, hogy a dél-orosz sztyeppén élő eleinknél a hadak politikai vezetőit bojlának/vajdának hívták, akik bár egyenrangúak voltak, választottak maguk közül egy “első bojlát”, aki a diplomáciában az egész szövetséget képviselte. Ez az első vajda/bojla a festményen megidézett úr.

Tulipán Tamás: Levedi fővajda (2018)

Tulipán Tamás: Levedi vajda (2018)

Padányi Viktor szerint (aztán ki tudja, hogy igaza van-e) a Levedi név a kaukázusi “lebed” tisztségnévből ered, amely egy külső tartomány (határőrtartomány) kormányzóját jelölte. Ezt megtámogatja, hogy ekkoriban itteni eleinket még nem magyarnak, hanem a “szavorti aszfalinak” nevezték, akik talán csak egy külső határőrtartományát alkothatták valamely kaukázusi hun államnak (Németi Kálmán szerint a szavorti a fekete hunok kaukázusi neve volt, mivel örmény jelentése: “fekete fiúk”). De ennyi elég ebből…

Az olajfestmény valamivel több mint 1 méter magas, és egy remélt sorozat első tagja, ennek megfelelően van ellátva szimbólumokkal.


Written by Tulipán Tamás

This article has 2 comments

  1. Megy Elek Reply

    Tisztelt Grémium,
    a szavortoi aszfaloi kifejezés nem fekete jelenrésű, hanem fehér.
    A szabartoi aszfaloi jelentésében, ugyanis az „aszfaloi” nem feketét jelent, ahogy az MTA állítja, hanem éppen fehéren, a perzsa „aszaféd” szóból származik.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.