Tulipán Tamás: Atyla rex

Megrendelésre készült a 70×100 centis “Atyla rex” festmény, mely Attila királyt lovon ábrázolja. A megrendelő arra kért, gazdagítsam a művet szimbólumokkal, amit boldogan megtettem. Hálás téma volt.

Aki érti, tudja: a bíborba öltözött hun uralkodó úgy jelenik itt meg, mint hírnök az ég és a föld között, kit a sárkányfej díszítette ló (és egyben: társ) emel az anyagi világ csúcsára, az elnyelt íjász ősök unokájaként. Ettől többet nem illő elárulnom, mindenki bogozza belátása szerint.

Az “Atyla rex” cím csak a közérthetőségnek szól, meglátásom szerint ugyanis a hun király császári rangban állt, hisz legalább 12 király hódolt be neki és a bicánzi császár (és egyházfő) leánya volt a felesége. Mégis meglehetősen idegen volna az “Atyla caesar” cím, hiszen így egy római személy nevét is viselné egyben.

Ugyanakkor hozzá kell tennem: ez az Attila-ábrázolás egyáltalán nem felel meg a magyar nemesség körében használt ikonográfiai szabályoknak. Ezért túlságosan is modern a hatása. Ám így alkalmam nyílt kifejezni, miként gondolom a korabeli viseletet, lószerszámozást és hogyan jelenik meg Attila arca bennem, mikor szóba kerül. Hasonló kísérletem már volt, és meglepő módon az a kép vált talán legismertebb művemmé. Azért engedem meg magamnak ezt a szabadságot, mert az ikonográfiai szabályok szerinti Attila-festményem úgy is jól ismert itthon és külföldön is. Utóbbi festmény eredeti rézkarca itt is megtekinthető.

Köszönöm a festmény elkészültében nyújtott segítséget Éles Gergő Péternek, Mecsei Szabolcsnak és Mecseiné Bolgovics Ágnesnek, Tulipán Attila bátyámnak és legfőképp megrendelőmnek, aki nélkül e mű nem jött volna világra.

Festmény a lovas Attila királyról
Tulipán Tamás: Atyla rex (részlet), 2019

Written by Tulipán Tamás

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.